Този сайт използва бисквитки "cookies". С посещението му се съгласявате с това. Подробности
Категории
  Коментари

  Бебето от 8 до 12 месеца

  Публикувано от adminepsa 08.09.2016 0 Коментар(а)

   

  Бебето на възраст от 8 до 12 месеца се смее, удобно се настанява в своето столче, от което сочи и иска, пълзи уверено, реагира отрицателно и положително, когато му предложат нещо.

  Играе, но и бързо се уморява. Времето му може да мине в самостоятелни игри, харесва играчките, които издават различни мелодии. Тропа по масичката си с предмети, подрънква звънчета.

  Когато се къпе, пляска с ръце и крака във водата. Ако му дадете бисквита, то я държи с петте си пръста, смуче с голямо удоволствие и едновремено се цапа. На дванайсет месеца ще я изяде чистичко. Тогава си маха неща от устата. Познава различните храни и отказва да приема някои от тях.

  Слага си лъжицата в устата, забавлява се с чинията и чашата.

  За да получат желаният предмет, бебетата са открили свой начин за придвижване: пълзят на колене или корем, наполовина седнали или настрани. Всички деца се придвижват по свои начини, които отразяват характерните им черти. Когато се научат да седят самостоятелно, могат дълго време да го правят. Знаят също да се обръщат, без да падат, за да вземат желаните от тях предмети. Голямото им удоволствие е да хвърлят от кошчето си предметите на земята.

   

  Бебетата на тази възраст не се радват на:

  Уредите, които издават странен звук – прахосмукачки, мелници за кафе, миксери, блендери и други.

  Да чакат обяда си.

  Промените в навиците им.

  Да са самички.

  Проявяват вкус към установените и желание за новости, както и страх от изчезване на майката. Но имат и противоречивото желание да се освободят от нея. Например: отказват да се хванат за ръката, която му идва на помощ.

   

  Няколко препоръки

  Вземете бебето от леглото и го сложете в кошарката му. За да се развиват бебетата, имат нужда от движение, така както първите месеци от сън. Не ги дръжте дълго в леглото им, дори да сте прекалено заети или изморени.

  В кошарката си ще стои на драго сърце. След време ще иска да я напусне. Тогава го сложете от външната й страна. Ще ползва разстоянието между пръчките й за взимане на играчките си, които са вътре.

  Ако детето ви не гука и не го чувате да упражнява гласа си като бебета на същата възраст, не се притеснявайте излишно, но все пак се консултирайте със специалист.

  Избирайте подходящи играчки, които стимулират развитието.

  По възможност осигурявайте игри на открито.

  Игрите стимулират усещанията и възприятията. Затова играйте с детето и го насърчавайте. Направете му подходяща среда.

  Следете слуха му. Дали реагира на звуков дръзнител, дали се появява реч па-па, ба-ба след 3 –тия месец

  Говорете с детето си без да имитирате ,,бебешкия’’ му изказ.

  Подходящи са пъстри, звукови играчки. Те развиват цветово и слухово вашете бебе. Важно е да са безопасни и да нямат вредни багрила.

  Бебето е в центъра на вниманието ви и има нужда от вашите грижи и обич. Важното е да се чувства сигурно. Когато се чувства в безопастност, то е щастливо, доверчиво и смело. Ще реагира емоционало на познати хора и играчки.

  Публикувай коментар