Този сайт използва бисквитки "cookies". С посещението му се съгласявате с това. Подробности
Категории
  Коментари

  Хранене на деца с алергии

  Публикувано от adminepsa 04.10.2016 0 Коментар(а)

  Хранителните алергии представляват повишена дразнимост на организма към някои хранителните вещества, при която участва имунната система, която допринася за създаването на антитела. Псевдоалергията или хранителната непоносимост се наблюдава предимно от храните, които съдържат или предизвикват образуването (освобождаването) на биологичо активни вещества – тирамин и хистамин. Доста случаи на придобитите и вродените ензимни дефицити, например лактозен дефицит – недостатъчността на ензима, който разгражда млечната захар, също се отнасят към хранителнатата непоносимост.

  При истинската алергия, тя се появява и при употребата на много малко количество от дадените храни, а при псевдоалергията ефектът се проявява при употребяването на по-големи дози.

  Хранителните алергии са на-често към: кравето мляко, яйчния белтък, фъстъците, орехите, кашуто, рибата, ракообразните, соята, пшеницата, цитрусовите, ябълките и др. Алергичните реакции се проявяват най-късно до 48 часа след консумирането на храната. Обикновено при деца на възраст около 3 години. Изразяват се в зачервявания, сърбежи, обриви, диария, кихане, хрема, повръщане, кашлица, задушаване.

  Необходимо е да знаете и за т.нар кръстосани алергии. Примерите са: алергия към белтък на кравето мляко и соевият белтък, към соята и фъстъците, тревните полени и зърнените храни, към доматите и граха, морковите, към целината, пъпешите, бананите, ябълките, доматите, кивита, кайсиите, спанак и др.

  При мъниците с алергия към прясното мляко храните не трябва да имат съдържание на млечни съставки. Застройката на супите трябва да се избягва, а млечните десерти да се заменят с кисели и компоти. Телешките меса имат белтъци, подобни на тези в кравето мляко. Ще го заместите с пилешки, заешки, свински ястия. Не използвайте замразено месо, защото при процеса на замразяване в него се концентрират вещества и може да предизвика силна алергия. Бихте могли да добавите 2-3 малки лъжици от диетично мляко за бебета към десертите, които правите.

  Успокоителна новина е, че хранителните алергии се преодоляват със възрастта. С израстването могат да се дават малки количества от млечните продукти като: сирене, прясно мляко, кисело мляко, както и плодове, зеленчуци, зърнени храни. Но всичко това съобразено с индивидуалната поносимост.

  При проявена алергия или потенциална предразположеност отново следвайте съвета за постепенно въвеждане и увеличаване приема на продуктите.

  Превантивни мерки при хранене на дете с алергия и съвети при приготвяне на ястия:

  • Водете си хранителен дневник. В него отбелязвайте всяка нова храна, която яде детето, нейните количества, видовете храна, часовете на хранене, времето на появата и точните описания и признаците на алергична реакция.

  • Да не се дават огромни количества от един и същи подукт, дори да е малко вероятно да предизвика алергия.

  • Започвайте варенето на месото в студена вода и отстранете първия бульон.

  • При топлинна обработка на продуктите се понижава дозата витамин C. Съдържанието на витамините А, К и D се запазва.

  • Съхранявайте готвената храна в хладилни условия, само до края на деня. За печените и варените меса се допуска хладилно съхранение до 30 часа.

  • Не киснете продължително нарязаните и обелени плодове и зеленчуци във вода. Губят се водноразтворимите и минерални вещества и витамини.

  • Варенето и задушаването се извършва при умерена температура.

  • Избягвайте пържените храни. При тях се образуват окислени продукти на мазнините, които дразнят лигавицата на храносмилателния тракт.

  За алергиите и кулинарната обработка на храните може да се пише безкрайно. В детското меню е хубаво да има храни от различните хранителни групи. Истината е, че пълноценното хранене на детето зависи от вашата информираност и подготвеност.

  Публикувай коментар