Този сайт използва бисквитки "cookies". С посещението му се съгласявате с това. Подробности
Категории
  Коментари

  Грижи за бебешката кожа – облекло и къпане

  Публикувано от adminepsa 12.10.2016 0 Коментар(а)

  Бебешките дрешки

  Когато говорим за бебешки дрешки, изключително важно е те да са удобни, меки и достатъчно свободни. Добре е закопчаването да бъде отстрани или отпред, а не на гърба.

  За материите

  Алергични реакции могат да се появят от изкуствените материи. Бельото трябва да е от памук. А за останалите дрехи използвйте комбинация от памук или вълна. Пазарувайте от реномирани марки и избягвайте евтини дрехи от никому неизвестни китайски производители.

  Опасности, които крият дрехите:

  Причинители на кожни алергии са: боядисване, щамповане и апликации. Ако цветната дреха пусне боя по време на пране, има проблем. Дрехите с апликации не ги обличайте на голо, защото отдолу е изкуствена материята. Гледайте какви инструкции са дадени на етикетите и после ги изрежете. По дрехите не бива да има висящи връзки и шнурове, копчета, защото могат да бъдат погълнати.

  Използвайте пелените от 100% памук – позволяват на кожата да диша, меки са и естествено абсорбиращи. Могат да се изполват многократно и спестяват боклук.

  Погрижете се за дрехите:

  Сортирайте дрехите по степен на замърсяване. Перете пелените и бельото отделно.

  Подбирайте прах за пране и омекотител, предназначени за бебета и деца. Те не съдържат консерванти и ароматизатори и не дразнят бебешката кожа. При смяната на препаратите, може да се появят обриви.

  Нужна е дезинфекция. За това гладете пелените, бельото и връхните дрехи поне до 6-месечна възраст.

  Къпане, ами сега?

  Кожата на бебето трябва да се поддържа чиста с ежедневна баня. Още след изписването се прави първото къпане.

  Добре е в едно помещение да се съблича, изкъпва и облича детето. Така ще избегнете риска от евентуално охлаждане.

  Не къпете бебето след нахранване, а около 30 минути преди това.

  След баня – най-добрият избор за през зимата е кремът. През останалите сезони е млякото.

  Изрязвайте ноктите веднъж седмично, докато детето спи. Не използвайте вашите ножички или на друг възрастен, защото може да пренесете гъбички под бебешките нокти. За предпочитане са нокторезачки или ножичка с тъпи върхове.

  Когато детето се научи да сяда – къпете го в седнало положение. Като може да стои право, насърчавайте участието му в процеса на къпане. Поливайте го с кана или ръчен душ.

  Подходяща грижа за нослето е спрей на основата на неразредена стерилна морска вода или обикновен физиологичен разтвор.

  Най-съществен съвет е: ако бебето не се чувства добре, има температура, по съвет на лекарят ви – не го къпете.

  След къпането направете гимнастика на бебето. Свийте и обтегнете няколко пъти крачетата му. Движенията ще помогнат на коремчето да има по-здрави мускули. Не прекалявайте, защото докато го къпете, то си прави само необходимата гимнастика.

  След банята:

  Подсушавате внимателно бебето с чисти кърпи и го завивате. Отвивате и намазвате цялото тяло с крем, лосион или мляко за тяло. Помага и при масажите. Мажете и с крем против подсичане.

  Банята и облеклото влияят върху общото състояние на кожата. Тя може да пострада от неблагоприятните домашни и природни условия. Може да се инфектира, пресуши. Полагайте нужните усилия и поддържайте кожата на вашето бебе чиста и я третирайте с подходяща козметика, за да имате здраво и щастливо дете!

  Публикувай коментар